Kemerli Burun
Anadolu coğrafyasında oldukça sık rastladığımız kemerli burun şekil olarak kişiyi oldukça rahatsız eder. Cerrahisi aslında çok zor değil, ben kişisel olarak kemer çok büyük değilse törpü ile alınması taraftarıyım.
Kontrollü bir şekilde kemeri törpülemenin burunsırtını daha doğal profile kavuşturduğunu düşünüyorum. Ameliyatlarımın çoğunda kemeri almak için özel keskileri tercih etmiyorum. Kemeri alırken aşırıya kaçmanın ileride telafisi zor durumlar meydana getireceğini bildiğimden dikkatli ve kontrollü küçültmenin faydalı olduğu inancındayım. Aksi halde burnun görüntüsü çirkin olur. Genellikle burun ucu düşüklüğünün de eşlik ettiği kemerli burun yapısında burun ucuna yeterli kaldırma işlemi yapılmazsa estetik açıdan kötü bir görünüm olan uzun burun elde edilmiş olur ki; bu da hastayı mutsuz eder.
Eğri Burun
Genellikle travma sonrası oluşan kırık sebebiyle yada daha az sıklıkla doğumsal olan eğri burun deformitesi, burun estetiği ameliyatlarının cerrahı içinde en çok zorlayan varyasyonlarından birisidir. Adeta burun bize meydan okur. Kendimi cerrahi bilgi, birim ve yetenek olarak test edildiğim önemli bir burun problemi olarak görmekteyim eğri burun sorunlu hastalarımı.
Pek çok vakada cerrahi başarı için anlamlı bir düzeltme yeterlidir. Yıllar içerisinde kıkırdak hafızasına bağlı olarak bir miktar kayma olabilir. Genellikle açık teknik yaklaşımı kullandığım bu hastalarımda, eğriliğin yerine göre cerrahide uyguladığım yöntemler farklılık gösterebiliyor. Burun ucundaki eğriliklerde ya da burun kemik kısmındaki eğriliklerde farklı yöntemleri kullanıyorum. Burun orta kısım kıkırdak parça eğriliğinde ise daha farklı teknikle eğri burna yaklaşıyorum. Cerrahi planı eğrilik olan kısım yada kısımlar belirliyor.
Sarkık (Düşük) Burun Ucu
Yaşlanmayla birlikte burun ucumuzda sarkma olması kaçınılmazdır. Bu durum yerçekiminin yaşlanan dokular üstündeki etkisinden kaynaklanır. Burun ucu kalkıklığı normal olan bireylerden ziyade, burun ucu düşüklüğü olanlar yaşlandıkça bu sorundan muzdarip olurlar. Fizyolojik bir süreç dahi olsa burun ucu sarkıklığımız belirgin hale gelir. Anatomik olarak burnun üst dudakla arasındaki açı erkeklerde 90 derece.kadınlarda ise 100-110 derece arasında olmalıdır.Düşük burun ucu olanlarda ise bu açı 90 derecenin altına inmiştir. Burun üst dudağa doğru sarkarmış gibi durur. Elbette bu kişiyi olduğundan daha yaşlı gösterir.
Ameliyat kapalı teknikle yapılabilir ama şahsi kanaatim bu tip sorunlarda açık tekniğin ciddi bir avantaj sağladığı yönünde. Burun ucunu ideal noktasına kadar kaldırdıktan sonra ileride düşme ihtimalinin önüne geçmek için orta kısma ek kıkırdak şerit yerleştiriyor ve kıkırdakla dokuyu burun ucu orta bölmeye dikiş materyalleri ile sabitliyorum.Yani bir şekilde sağlamlığını artırıyorum Genellikle görüşmede hastalarımın en sık sorduğu sorulardan biriside ” ameliyat sonrasında üst dudağında yukarı kalkıp kalkmayacağı” oluyor.Kesinlikle dudağın yapısında sorun olmaz, yukarı doğru kalkmaz. Burun orta bölme kıkırdağının burun ucuna yakın kısmı fazla miktarda alınırsa,istemediğimiz bir görüntü ortaya çıkabilir;burun ucu aşırı kalkar.İstemediğimiz bir durum olan aşırı kalkık burun ucundan sakınmanın en önemli yolu;ameliyat sırasında burun ucundan aşırı kıkırdak çıkarmamaktır.
Uzun Burun Ucu
Bir diğer ismi Pinokyo Burun dur. Burun öne doğru olması gerektiğinden daha uzundur. Ameliyat öncesi ayrıntılı analizi gerektiren ve yüzün diğer yapıları ile birlikte değerlendirmemiz gereken uzun burun ucunda, çoğu zaman burun delikleri de olması gerekenden daha geniştir, karşı bakışta da belli olur. Ameliyatta burun ucuna müdahale ederken bu sorunu da atlamamak gerekir.
Burada üzerinde durmamız gereken önemli bir nokta; çene küçük ve gerideyse burun sanki olduğundan daha uzunmuş izlenimi verebilir. Aslında bu durum tamamen bir yanılmadır. Ameliyatta yanlış bir biçimde burun çeneye uygun hale getirilmeye çalışılır ve küçültülürse, hem fonksiyonel hem de estetik açıdan sorunlu bir buruna imza atılmış olunur.Kaldı ki; burun kısalsa dahi hala yüze uzunmuş gibi durur. Böyle hallerde ben ameliyatta ilave olarak çene için girişimler yapmaktayım. Bazen karın bölgesinden aldığım yağı çene ucuna enjekte ediyorum, bazense çene ucuna gelecek şekilde özel materyalleri bu bölgeye yerleştiriyorum.Özel çene protezleri ve prolen mesh en sık kullandığım materyaller.Bugüne kadar alerjik reaksiyon yada iltihapla karşılaşmadım ama böyle bir durumda implantları çıkarmak gerekebilir sorun yoksa ömür boyu kalabilirler.
Geniş ve Büyük Burun Ucu
Estetik görünümü oldukça kötü etkiler. Burun ucu çok geniş durduğu gibi, sanki kanatların silüetleri de belirsizmiş gibi durur. Işık düştüğünde oluşması gereken burun ucu gölgelenmeleri ve ışık hatları doğal izdüşümlerinde oluşmazlar. Sirklerde insanları eğlendiren palyaçoların burun ucunu andırdığı için kişiye karakteristik olarak komik bir ifade kattığını düşünüyorum zaten bu nedenle de palyaço burun diye adlandırılır.
Bu tip burunların cerrahi olarak düzeltilmesinde hemen daima açık teknik yaklaşımı tercih etmekteyim. Fazla kıkırdak parçalarını orantılı olarak aldıktan sonra, burun ucunun daraltılmasını güçlü ama kalıcı olmayan dikişlerle sağlamaktayım. Özellikle burun ucunun dağınık durduğu vakalarda değişik ebattaki kıkırdak parçalarını estetik olarak daha güzel bir görünüm elde etmek ve konturları belirginleştirmek için kullanıyorum. Cerrahi sonunda amacım; orta hatta duran ince rafine bir burun ucu elde etmek ve simetrik küçülmeyi sağlamaktır.
Dar Burun
Eğer burnunuz olduğundan daha dar ve ince görünümde ise sadece estetik değil aynı zamanda fonksiyonel olarak da nefes alma sorununuz var demektir. Sert ve kızgın bir ifade yüzünüze yansır. Burun, üst orta ve alt parça diye üçe ayrılırsa; her üç parçada ayrı ayrı yada birlikte darlık olabilir.
Burun ucundaki kıkırdak doku çok zayıfsa burun ucu darlığı ortaya çıkar.Adeta mandalla sıkıştırılmış gibidir burun.Geçirilmiş estetik ameliyatlara bağlı ya da doğumsal olarak gelişir.Cerrahi planlanırken burun ucundaki ve kanatlardaki kıkırdak yapıyı ilave kıkırdak parçasıyla güçlendirmek sorunu tamamen halleder. Burun orta ve üst bölüm darlıklarında ise silüet ve kontur belirgin olmayacağı için burun sanki silinmiş gibi ince durur. Cerrahi çözümünde orta çatıyı destekleyen açıcı kıkırdak kullanımı yeterlidir.Böylece ideal genişlik sağlanabilir. Burun kemik yapısının birbiri içine geçtiği durumlarda ise burun üst kısım darlığından bahsedilir.Kemikleri özel keskilerle hareketli hale getirdikten sonra tekrar biçimlendirmek ve bir süre alçıya almak sorunu çözer.
Basık Burun Ucu
Burun ucu yüze sanki yapışmış gibi duruyorsa, çok yakınsa basık burun ucu problemi vardır. Burun ucundaki kıkırdak desteğin yetersizliğinden kaynaklanır bu durum. Fonksiyonel olarak burun tıkanıklığı sorunu da eşlik eder. Cerrahi olarak burun ucu ve kanatlarını güçlendiren kalın kıkırdak parçalarının yerleştirilmesi yeterli çözüm sağlar
Burun Tipleri ve Şekilleri Yazımızı sevdiniz mi? Burun Estetiği Sayfamız da size Göre İnceleyin.