Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatlarında kullanılan iki teknik vardır; açık teknik ve kapalı teknik. Açık teknikle yapılan ameliyatta; burun ucunun alt kısmından yani dudak ile burnun birleştiği bölgeden küçük bir kesi yapılarak cerrahi yapılır. Kapalı teknik yaklaşımda ise; burun kanatlarının iç kısmında küçük bir kesi yapılarak burun ucu ve burun sırtı ortaya çıkarılır.
Ben kişisel olarak kapalı tekniği daha az sorunlu burunlarda tercih ediyorum. Avantajı ameliyatın daha kısa sürmesi ve burun uç bölgesindeki ödemin daha çabuk iyileşmesidir. Ancak burun ucu ile ilgili ciddi sorunlarda, travma sonrası burnu S yada C tip eğrilik gelişmiş vakalarda ya da daha önce başarısız burun estetiği ameliyatı geçirmiş ikinci, üçüncü ameliyatını olacak hastalarımda açık tekniği daha faydalı buluyorum. Avantajı ameliyatın her safhasında burun anatomisine daha çok hakim olmanız, fonksiyonel problemleri de aynı anda rahatça halledebilmenizdir. Dikiş izi ise hemen hemen hiçbir hastamda bugüne kadar olmadı
Uygun hastada uygun cerrahi tekniğin kullanılması benim kişisel tercihim. Hastalarımın çoğunluğu açık tekniğe ihtiyaç duyduğuna inandığım hasta grubu. İskandinav yada Baltık ülkelerinde sorunlu burunlar dahi Anadolu insanının burnuyla mukayese edilemeyecek ölçüde güzel,dolayısıyla tekniğin kullanımı, ülkeden ülkeye şehirden şehre hastada hastaya farklılık gösterebilir
Son yıllarda özellikle burun estetiği yapan doktorlar arasında kapalı ve açık teknik tartışması yaşanmaktadır. Bana sorarsanız bu tartışma oldukça gereksizdir.Size gelen hastaya doktor olarak hangi tekniği seçerseniz seçin estetik ve fonksiyonel sonuçları iyi olan bir burun vermelisiniz. Dolayısıyla hangi tekniği seçeceğinizden çok,hangi, tekniğin sizin ellerinizde hayat bulduğuna bakmak lazım. İki tekniği de mükemmel şekilde bilmelisiniz ama tercih tamamen hasta ve cerraha kalmıştır. Kişisel olarak hastalarımın yaklaşık %40’ı daha önce ameliyat olmuş hastalar. Önemli bir kısmı da travmatik, eğri, burun sırtı çökmüş yada burun ucu asimetrisi olanlar.Benim ameliyatlarımın yaklaşık %90’ı açık tekniktir.
Hangi teknikle olursa olsun ameliyat sonrası ağrı şikayeti pek olmaz,olsa da ağrı kesicilere hızlı cevap veren bir ağrı mevcuttur. Her iki teknikte de göz çevresinde şişme, morarma olabilir.Bu da hastadan hastaya farklılık göstermekle birlikte 7 gün içinde tamamen geçer.
Burun ateli (alçı) genellikle bir hafta sonra alınır. Burun kökündeki şişlik 3.ayda,burun sırtındaki şişlikse 6.ayda iner. Burun ucu ve burun kanatlarındaki şişlik ise 9.ayda iner.Burnun tam olarak oturması için gereken süre 1 yıldır.
Burun Estetiği Ameliyat Teknikleri ile ilgili daha detaylı bilgi için Burun Estetiği Sayfamızı ziyaret ediniz.