Burun estetiğinde daha doğal, daha güzel ve fonksiyonel sonucu alabilmek için her şeyden önce ameliyat öncesinde kişiye özel planlama ile kullanılacak teknik belirlenmelidir. Ameliyatın amacına uygun tekniği seçmek başarı için vazgeçilmezdir.
Günümüzde burun estetiği doktorları arasında bile kapalı teknik mi? açık teknik mi ? noktasında fikir birliği yokken sizlerin kafasının karışmasını son derece doğal buluyorum.
Eğer doktor olarak ameliyat vakası seçiyorsanız, yani zor olan burnu yaparak risk almayayım sadece kolay burunları yapayım diyorsanız, cerrahi olarak kapalı teknikle ömrünüzün sonuna kadar ameliyatlarınızı gayet güzel yapabilirsiniz. Ancak hastalarınızın yarısı daha önce burun estetiği geçirmiş revizyon (düzeltme) olgularsa, önemli bir kısmı travma ile eğrilmiş, burun sırtı çökmüş, burun ucu düşmüş kişilerse ister istemez açık tekniği daha sık kullanmaya ve bir süre sonra sizin elinizde açık teknikle tüm vakalarda inanılmaz sonuçlar almaya başlarsınız.
Peki bugüne kadar binlerce burun ameliyatı gerçekleştirmiş bir burun cerrahı olarak kişisel görüşüm nedir ? diye merak ediyorsanız, hemen söyleyeyim; Anadolu coğrafyasında insanlarımızın standart burun yapısı bile oldukça sorunlu. Burun ucu düşüklüğünden burun kanadı problemlerine, aks eğriliğinden travma sonucu burnu tamamen çökmüş burun yapısına kadar değişik ve zor vakaların toplandığı bir ülkede yani Anadolu’da açık teknik yaklaşımla burun estetiğinde daha iyi sonuçlar alınabileceğini düşünenlerdenim. Yıllar içerinde cerrahi serüveniniz değişim gösteriyor ve kazandığınız tecrübe, kendinizi yenilemeniz sayesinde hangi hastaya hangi tekniği uygulamanın avantajlı olduğuna daha kolay karar veriyorsunuz. Şayet Kuzey Avrupa Ülkelerinde çalışan bir rinoplasti cerrahı olsaydım sanırım kapalı teknikle yaptığım ameliyat daha fazla olurdu. Sıradan bir burnun bile ülkemize göre güzel kabul edilebileceği İsveç, Norveç gibi ülkelerde büyük olmayan değişiklikler için kapalı teknik zaten yeterlidir.
Elbette kapalı teknikle ameliyat yaptığımız ve oldukça güzel sonuçlar aldığımız hastalarımız da var. Ama dediğim gibi burada önemli olan kişinin burun yapısına özel teknik belirleyerek çalışma yapmaktır. Sadece tek bir tekniği tercih etmek ve o fikre saplanıp kalmak nasıl büyük bir hataysa izsiz burun estetiği yapmam gerek, bu nedenle sadece kapalı tekniği tercih ederim demek de büyük bir hatadır.
Burun kıkırdak ve kemik yapısına ulaşmak için tercih edeceğiniz yola göre burun üzerindeki cildi ve eklentiyi ya tam ya da yarı şekilde kaldırmanız tekniği belirler. Kapalı teknik yaklaşık 100 sene önce tarif edilmiş ama sonrasında burnun fonksiyonel ve estetik sorunlarını çözme konusunda zaman zaman yetersiz kalmasından dolayı 25-30 sene önce açık teknik tanımlanmıştır. Yani, açık teknik sanılanın aksine daha güncel bir yaklaşımdır.
Burnun doğru hatta ve dik durmasını sağlayan kıkırdak kemik yapıya, burun sırtına ve burun kanatlarına daha ince yaklaşmamız gerektiği zaman tercih ettiğimiz açık teknik bize mükemmel bir ameliyat görüş alanı sağlamaktadır. Sadece estetik değil fonksiyonel problemleri (burun tıkanıklığı) de çözmek açık teknikle daha kolaydır. Kapalı teknikle uzun dönemde yaşayacağınız burun ucu düşmesi, burun tıkanıklığı gibi problemleri açık teknikte yaşama şansınız daha azdır
Sanılanın aksine kapalı teknikte insanlar çok küçük bir kesi yapılarak ameliyat yapıldığını zannediyorlar ama durum hiç de öyle değil. Açık teknikle başarılı ameliyatlar yapılması ve kapalı tekniğin yetersiz kalması sonucu kapalı tekniğin geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıktığı için günümüzde kapalı teknik ile delivery tekniği kullanılarak burun ucu ve burun kanatlarının tüm yapıları burun içinden dışarı doğru çıkarılmakta ve işlemler yapılarak burna tekrar sokulmaktadır. Yani bir nevi yarı açık teknik yaklaşım uygulanmaktadır ama burun sırtına ve valv bölgesine mükemmel şekilde hakim olunduğu kanaatinde değilim, özellikle fonksiyonel sorunları da eşlik ettiği zor ve revizyon burun estetiği olgularında.
Açık teknikle ameliyat yaptığım hastalarımda bugüne kadar daha fazla ağrı yada kesi yerinde iz gibi bir durumla hiç karşılaşmadım.
Ülkeden ülkeye değişmekle beraber burun estetiğinin en çok yapıldığı ülke ABD ‘de ise vakaların 80’i açık teknikle yapılmaktadır.
Detaylı bilgi için Burun Estetiği Ameliyatı Rinoplasti Hakkında Herşey Sayfamızı Ziyaret Edebilirsiniz.