Çevremize şöyle bir baktığımızda, arkadaşlarımız veya akrabalarımız arasında, celeb olarak tanımlanan ünlülerde bu operasyonu geçirmesine rağmen mutsuz olan, nefes alamadığı için tekrar bıçak altına yatan pek çok kişiyi görebiliriz.
Gerek bana gerekse diğer meslektaşlarıma başvuran tatminsiz küçük bir hasta grubunu kapsam dışı bırakırsak, azımsanmayacak kadar çok kişi, hem kozmetik hemde fonksiyonel sorunlardan dolayı ikinci ameliyatları için doğru doktoru seçme gayretinde oluyor. Özellikle ameliyat sonrası burun tıkanıklığı şikayeti yaşayan hastalar estetik kaygıları dahi bir kenara bırakabiliyorlar.
Hastalarının yaklaşık %40’ını sekonder rinoplasti, yani daha önce burun estetiği geçirmesine rağmen mutsuz kişilerin oluşturduğu bir rinoplasti cerrahı olarak bu durumda yaklaşımım genellikle iki şekilde oluyor;
1. Eğer her şey yolunda, burnun görünümü doğal ve fonksiyonel olarak nefes alma sıkıntısı yoksa benim için ufak pürüzler ve küçük detaylar, düzeltme ameliyatı için yeterli neden değildir. Bu kişilerle görüşmemde onlara daima şunu hatırlatıyorum; kusursuz burun yoktur,
hiç bir şey mükemmel değildir, yapılacak bir ameliyatla mevcut durum bile bozulabilir ve doğal görünüm kaybedilebilir ve sandığınızın aksine ufak pürüz diye tanımladıklarınız, size karakteristik doğal bir ifade verir. Genellikle bana başvuran hastalarımı ameliyat olmamaları konusunda ikna edip, uyarıyorum..
2. Şayet ameliyattan bir süre sonra burun tıkanıklığı sorununuz başlamışsa yada nefes tıkanıklığınız giderilmemişse, aynaya baktığınızda burnunuzda kusuru görüp, kendinizi mutsuz, huzursuz hissediyorsanız, başkaları da bu pürüzleri fark edebiliyor ve size iletiyorsa, düzeltme operasyonu için tıbbi gereklilik vardır. Özellikle ilk ameliyat sonrası burun sırtında çökme, burun ucunda düşme ve yüzde orantısız,uyumsuz bir burun profili kişinin hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığı açısından faydalıdır.
Ancak her ne olursa olsun unutmamak lazım ki,estetik burun ameliyatlarının sonuçlarının orta çıkması içi 1 sene gibi uzun bir süre gerekir.Başarılı bir burun estetiği ameliyatı geçirmiş olsanız dahi,burun içinde şişlik ve kabuklanma bir süre devam edeceğinden, birkaç ay burun tıkanıklığı sorunu yaşayabilirsiniz.Eğer 3.aydan sonra hala burun tıkanıklığınız varsa,burun etlerinde bariz bir ödem ve büyüme de yoksa,burun tıkanıklığınız dikkate almak gerekir.
Burada bir kavram kargaşasını da düzeltmek zorundayım,
Eğer bir cerrah kendisinin daha önce yaptığı burun estetiğini ikinci bir ameliyatla düzeltecekse buna revizyon burun estetiği, başkasının yaptığı burun estetiğini düzeltecekse buna da sekonder rinoplasti denilir.
Kişiyi revizyon cerrahi yada sekonder rinoplastiye götüren pek çok sebep vardır; cerrahın bu konudaki bilgi,birikim ve tecrübesi önemlidir. Elbette yirminci ameliyatla yüzüncü ameliyatınız arasında fark vardır, olması da doğaldır.Bir cerrah mükemmel bile olsa sonuçta insandır, zaman zaman ameliyatta sıkıntılar yaşayabilir. 100 ameliyatın bir yada ikisinde sorun olması o hekimi kötü bir cerrah yapmaz, ama önemli olan nokta; cerrahın ortaya çıkabilecek sorunun farkında olmasından sonra ikinci ameliyatla bu durumu düzeltebilecek tecrübeye sahip olup olmadığıdır.
İkinci,üçüncü ameliyatlar zor olduğu için pek çok rinoplasti cerrahı tarafından istenmez ve hastalar başka sebeplerle bir başka doktora yönlendirilir.Aslında bir cerrahın neyi yapıp neyi yapamayacağını bilmesi de sizin açınızdan avantajdır.Çünkü her ameliyatta başarı şansı giderek azalıyor.Düzeltme ameliyatınız bu konuda deneyimsiz bir cerrah tarafından yapılırsa sıkıntılarınız kalıcı hale gelebilir.
Bazen cerrah olarak çok iyi işler çıkarırsınız ancak kişisel faktörlerden dolayı bir süre sonra revizyon gerekebilir.Kıkırdak yapısının zayıf olması,burun cildinin kalın yada çok ince olması, yüzde asimetri olması, alerji yada hastane şartlarına bağlı ortaya çıkabilecek enfeksiyon da bir süre sonra sizi düzeltme ameliyatına götürebilir.
İyi bir ameliyatla burnun kişide yarattığı olumsuz sağlık ve kozmetik sorunları ortadan kaldırılabilir.
Düzeltme ameliyatlarında ne zaman cerrahi yapılmalıdır? Burada önemli nokta; erken ameliyattan mutlaka kaçınılmalıdır.Ben komplike bir cerrahi yapacaksam ilk ameliyatın üzerinden bir yıl geçmesini bekliyorum,ancak daha küçük kamuflaj cerrahileri yapacaksam altıncı aydan sonra müdahale ediyorum.Burnun tam anlamıyla oturması için gereken süre bir senedir çok erken ameliyat var olan sorunu çözmez tam tersine sorunu içinden çıkılmaz bir hale sokar.Bu nedenle düzeltme ameliyatı konusunda sabırlı olmanız ve bir süre beklemeniz en gerçekçi olandır.
Düzeltme ameliyatlarında hemen daima kıkırdak dokulara ihtiyaç duyuyoruz. Benim tercihim; eğer mümkünse burun içinden elde edeceğimiz kıkırdak dokuyu kullanmak ancak çoğu durumda burun içindeki kıkırdaklar ilk ameliyatta kullanıldığı için, kalan parçaları almak dengeyi bozabilir. Bu tip durumlarda kulak veya kaburgadan kıkırdak almamız gerekebiliyor.
Hemen söyleyeyim; kulaktan kıkırdak alma işleminde kulağın şekli yada fonksiyonu etkilenmez.Kaburgadan kıkırdak alınması daha ağrılıdır ve iyileşme süreci daha uzundur. hangisini tercih edeceğime, hastamla birlikte konuşarak karar veriyorum.
Eğer vücudunuzun herhangi bir bölgesinden doku alınmasını istemiyorsanız,sentetik maddeler yada kadavra kıkırdağı da tercih edilebilir. Özellikle Asya ülkelerinde sık kullanılan sentetik materyaller; enfeksiyon, doku reddi gibi komplikasyonlarından dolayı nadir olarak kullanılıyor ülkemizde.
Düzeltme Burun Estetiği Yazımız ile ilgili sorularınız varsa bize iletmekten lütfen çekinmeyin.