Burun Etleri ve Deviasyon Ameliyatları Sayfamız Sonrası Burun Estetiği Sayfamızı da Mutlaka Ziyaret Edin.
Rinoplasti amacıyla başvuran hastaların yaklaşık %35 ‘inde muayene sırasında tanısını koyduğumuz burun eti büyümeleri, deviasyon yada polip gibi patolojileri saptamaktayız. Burun içi patolojileri kendi arasında sıklıkları bakımından ayırmamız gerekirsen en sık rastladığımız ise burnun iç kısmındaki kemik – kıkırdak eğriliği yani deviasyondur.
Eğer estetik burun ameliyatı sonrası fonksiyonel sorunlar yaşamak istemiyorsanız burnunuzda tıkanıklığa sebep olan burun etleri, polipler yada deviasyon sorununun da aynı seansta çözülmesi önemlidir.
Çoğu zaman estetik problemler fonksiyonel sorunlarla iç içe geçtiğinden, kozmetik olarak daha başarılı sonuç almak içinde septum deviasyonunun da düzeltilmesi gereklidir. Aksi halde hem şekil hem fonksiyon yönünden mutsuz olursunuz.
Her burun kendi içinde anatomik varyasyonlar gösterse de, burnumuzun sağ ve sol tarafında toplam altı adet burun eti vardır. Bunlar alt, orta ve üst katmanlarda bulunur, konka diye adlandırılırlar. Özellikle alt konkalar büyüdüğü zaman ciddi burun tıkanıklığı ve burunda kuruma hissine sahip olurlar.
Burun fonksiyonlarımız için kritik öneme sahip olan burun etleri (konka) havayı akciğere gitmeden evvel partiküllerinden ayrıştırır. Sesin tınısını oluşturan mekanizmanın içinde de yer alan konkalar gün içinde bazen büyür bazense küçülür. Solunum yolları için oldukça kritik görevlere sahiptir. Soluduğumuz hava akciğere gitmeden önce burada nemlendirilir, ısıtılır ve temizlenir.Aynı zamanda sesin oluşumunda da görev alan konkalar devamlı aynı boyutta olmazlar. Bulunduğumuz ortam koşullarından etkilenirler, soğuk ya da sigara içilen bir ortamda konkalar şişer ve burun tıkanıklığı başlar. Soğuk havada burnumuz bu yüzden tıkanır. Sıcak havada ise tam tersi bir mekanizma olur. Elbette bu süreçler fizyolojik ve geçicidir. Ortam şartları normale döndüğü anda her şey doğal seyrine döner.
Burun etleri yani konka’lar özellikle alerjik yapısı olanlarda,hava kirliliğinde,sigara içenlerde yada sinüzit varlığında büyür. Burun etleri çok büyük değilse tedavide ilk seçeneğimiz daima ilaç tedavisidir,tedaviden fayda görme ihtimalleri vardır.
Tedavi ile küçülmeyen veya orta – büyük konka problemlerinde, tomografik inceleme yaptıktan sonra (Paranasal Sinüs BT) radyofrekans ile küçültme işlemi yapabiliriz.Radyofrekans uygulanması muayenehane koşullarında dahi yapılabilen kolay bir girişimdir.Kanama ve ağrı çok nadir olur. İstirahat bile gerekmez, işinize ve sosyal hayatınıza hemen dönebilirsiniz.
Burun eti büyümesi ileri derecedeyse veya radyofrekans tedavisinden fayda görülmüyorsa cerrahi son seçenektir.
Genel anestezi yada nadiren lokal anestezi altında burun etlerinin içindeki kemik lamel kısmını çıkarıyoruz ve burun etlerine yönelik cerrahiyi takiben hastamızı aynı gün taburcu ediyoruz. Burnu tıkayan kısmın alınması ile burun etlerini küçültüyoruz asla tamamını almıyoruz.
Burun etlerinizin (konka) tamamen alınması burun fonksiyonlarının sürdürülebilirliği ile bağdaşmaz. Böyle bir yanlışın size geri dönüşü, hayat boyu geçmeyen burun tıkanıklığı, koku alma bozukluğu ve burun tıkanıklığıdır.
Polipler diye tanımlanan ancak toplumda burun eti olarak değerlendirilen patolojiler ile konka hipertrofileri aynı hastalık olarak görülmektedir ki; bu son derece yanlıştır. Polipler, burunda normalde olmayan yapılardır ve anormal et büyümeleridir. Tedavi ve cerrahi yaklaşımları birbirilerinden farklıdır.
https://www.bahadirbaykal.com/burun-estetigi-ameliyati-rinoplasti-hakkinda-hersey/